A legendák nyomában

5 nap lovastúra/ 6 éjszaka

Ár. 850 euró/fő

Félnomád lovastúra a Nagyhagymás Nemzeti Parkban

Vándortúránk Székelyföld egyetlen nemzeti parkjába, a Békás- szoros Nagyhagymás Nemzeti Parkba kalauzol el, megmutatva annak vadregényes tájait, kristálytiszta vizeit és lélegzetelállító hegyormait. A bejárt helyek egy részének jelentős történelmi szerepe volt egykoron, más része pedig mesés legendákkal magyarázza ottlétét. A változatos terep lehetőséget nyújt rövidebb és hosszabb vágtákra, de a nehezebb hegyi lejtőkön egy egy gyaloglás is. Miközben a Nagyhagymás 1792 m magas csúcsáról gyönyörködünk az előttünk elterülő Hargita, Csalhó és a Csíki Havasok meseszép hegyvonulataiban, az az érzésünk, hogy a világ tetején járunk.

Fontos tudnivalók a túráról

  • A túra Csíkszentdomokosról indul 6 éjszakából és 5 lovaglási napból áll.
  • A napi lovaglási órák száma 5-6 óra.
  • Az étkezés: délben piknik és reggel, este meleg étel.
  • Szállás: 4 éjszaka vendégházakban, és 2 éjszaka egy erdei házikóban.
  • Létszám: minimum 3 – maximum 6 fő.
  • Személyes csomagokat nyeregtáskában, illetve autóval visszük a szállásokra.
  • A túra ára:  850 euró/fő
  • A túra haladó lovasoknak ajánlott.

A túra programja

1. nap

Megérkezés Csíkszentdomokosra. Vacsora és a túra részleteinek megbeszélése.

2. nap

Pásztorbükk túra
A lovastúra első napja egy bemelegítő csillagtúra, amely Pásztorbükkbe vezet, Báthory Endre Erdélyi fejedelem meggyilkolásának helyszínére. A túra során megismerkedünk a hely történelmi hátterével és a hozzá kapcsolódó legendákkal, majd meglátogatunk egy esztenát majd visszaindulunk Csíkszentdomokosra.

Délután a faluban, meglátogatjuk, a község néprajzi múzeumát és megismerkedünk az itt élő emberek népviseletével, népszokásaival.

3. nap

Túra a Csíki havasokba
Elkezdődik a négy napos vándortúra. A lovakat felnyergeljük, bepakolunk a nyeregtáskákba, majd elindulunk Naskalat hegységre a Kondra kereszthez 1553 m, amely a 32 es határvadász zászlóalj menekülési útvonala. A túra során megismerkedünk a hely történelmi hátterével. Szállás a Gállkút völgyben erdei házban.

4. nap

Háromkút túra
Gálkút patakából egy hosszú emelkedőn felkapaszkodunk a Terkő hegységre 1460 m, itt rövid kitérőt teszünk az Öcsém hegységre 1708 m, majd egy kacskaringós völgyön leereszkedünk Háromkútra, egy gyimesi faluban. Elfoglaljuk a szállásunkat egy gyimesi családnál, majd meglátogatjuk a Hagymás hegység alól felbugyogó meleg forrást.

5. nap

Hagymás hegység túra
Utunk egy nehezebb szakaszához érünk, ugyanis felkapaszkodunk a Nagyhagymás hegységre, 1792 méterre. Végig lovagolunk ezen a mészkőrengetegen egészen az Egyeskőig 1608 m, ahol rövid pihenőt tartunk, majd leereszkedünk a szállásunkra, egy erdei házban. A túra során megismerkedünk az Ördögmalom legendájával, amely a Hagymás hegységben található.

6. nap

Várbükk túra
Az utolsó szálláshelyünket elhagyva Várbükk hegy gerincén visszalovagolunk
Csíkszentdomokosra. Útközben végig nézhetjük a Hagymás hegység kőrengetegjét
és a Csíki havasokat, ahol az elmúlt napokban túráztunk. Vacsora és szállás
Csíkszentdomokoson.

7. nap

Reggeli, majd Hazautazás


Az ár tartalmazza: lovat, lovas felszereléseket, túravezetést, szállást, étkezést, múzeumlátogatást, valamint a népviselet bemutatót.
Az ár nem tartalmazza: biztosítást, szeszes italt.
Amit hozni kell: esőkabát, vízhatlan bakancs, lábszárvédő, fejlámpa, réteges öltözék,
vizes palack, kobak, hálózsák.